Internasjonalt nettverk forenkler elevutveksling

Sarah, Heidi, Helen og Franek er for tiden utvekslingselever hos DENOSO. Elevene fra Toulouse, London og Warszawa er de første som deltar i utvekslingsprogrammet fra nettverket Tyske utenlandsskoler (Deutsche Auslandsschulen). Samtidig som de blir kjent med skolen vår, byen og omgivelsene, er fire elever fra Oslo på utveksling i tyske skoler i Helsinki, Warszawa, London og Toulouse. I alt deltar 25 elever fra syv byer i utvekslingsprogrammet. Vi har tatt en prat med Jörg Mergner, som er leder for videregående skoletrinn ved Den tyske skolen i Toulouse og en av organisatorene for pilotprosjektet.

Alise Helene (Oslo til Helsinki), Helen (London til Oslo), Sarah (Toulouse til Oslo), Esther (Oslo til London), Ellen Maja (Oslo til Toulouse) og Franek (Warszawa til Oslo) er seks av de 25 studentene som deltar for tiden i studentutvekslingen mellom syv tyske utenlandsskoler.

Hva er tanken bak utvekslingsprogrammet?

Vi vil gjøre det enkelt for elevene å besøke andre land, bli kjent med en annen tysk skole og gjerne knytte kontakter for fremtiden. Som tysk skole i utlandet har vi den store fordelen at vi kan tilby elevene et omfattende nettverk i forskjellige land. Vi holdet tett kontakt mellom skolene, noe som særlig er en fordel på videregående trinn.

Hvordan organiseres programmet?

Utvekslingen organiseres i første omgang av koordinatorene for videregående skole i regionene som deltar, altså Vest- og Nord-Europa. Heldigvis har vi allerede hatt et godt og vennskapelig samarbeid i lang tid, og avholder regelmessige digitale møter. Dermed ble vi raskt enige om rammevilkårene for pilotprosjektet, for eksempel at vi i første omgang tar opp tre–fire deltakere fra tiende og ellevte klasse ved hver skole. Den største utfordringen har vært å finne et passende tidspunkt for utvekslingen.

Elevene reiser ut samtidig?

Det hele er selvsagt enklere å organisere når skoledagene bare må legges opp på en spesiell måte i ti dager. En annen grunn til at utvekslingen skjer parallelt, er måten vi organiserer overnattingen på. Vi ønsker å gi alle elever muligheten til å delta, også de som ikke har et ekstra gjesterom til rådighet. Derfor bor utvekslingselevene på rommet til andre elever som er bortreist samtidig, så vi unngår plassproblemer.

Hvem er utvekslingselevenes kontaktpersoner lokalt?

De primære kontaktpersonene er vi som er koordinatorer for videregående trinn. Dessuten får alle elever tildelt egne faddere i klassen, såkalte buddies, som hjelper dem å finne seg til rette. Ettersom utenlandsskoler gjerne har større fluktuasjon enn andre skoler, er elevene spesielt flinke til å ta imot nykommere, og integrasjonen går raskt både i vennegjenger og i klasserommet.

Er noen byer spesielt populære? Hvordan fordeles elevene geografisk?

Vi hadde egentlig forventet at språksituasjonen ville føre til at mange ønsket seg til London eller Toulouse. Men det har vært enkelt å dele opp elevene, og mange fikk innfridd førstevalget. Elevene våre i Toulouse var spesielt interessert i å komme til Skandinavia.

På hvilken måte bidrar de lokale klassene til prosjektet?

Særlig buddy-opplegget har vist seg å skape gode relasjoner mellom utvekslingselevene og klassekameratene. De møtes ofte også utenom skoletid. Slik vi ser det, har utvekslingen gått akkurat som vi hadde håpet både i Toulouse og Oslo.

Jörg Mergner er leder for videregående skoletrinn ved Den tyske skolen i Toulouse og en av organisatorene for utvekslingsprosjektet.